Αναρτήσεις

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η τροφή μας, το φαρμακό μας!

Εικόνα
"Φάρμακο σας ας γίνει  η τροφή σας κι η τροφή σας ας γίνει το φάρμακο σας"! Έλεγε ο Ιπποκράτης και είχε απόλυτο δίκιο, αφού " είμαστε ότι τρώμε" Κατανοώντας την ουσία της φράσης του Ιπποκράτη, μπορούμε να διαπιστώσουμε τη σημασία  που έχει  η τροφή για τον οργανισμό μας, η οποία είναι  υπεύθυνη, τόσο για τη σωματική, όσο και  για την ψυχική μας υγεία, στον ίδιο τουλάχιστον βαθμό. Τρεφόμαστε σωστά ακολουθόντας καλές διατροφικές συνήθειες! Ο πιο σημαντικός παράγοντας, για μία ισορροπημένη διατροφή, είναι οι συνήθειες μας και τι καταναλώνουμε μέσα στην καθημερινότητα μας, ασχέτως εάν οι ρυθμοί της δουλειάς μας είναι έντονοι. Δεν βρίσκουμε δικαιολογίες του τύπου... δεν προλαβαίνω... για να καταναλώνουμε διατροφικά σκουπίδια.  Και φυσικά δεν συζητάμε για μία ημέρα μέσα στην εβδομάδα, που θα βγούμε με τους φίλους μας!  Καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τα τρόφιμα που βρίσκονται σπίτι μας, καθώς εκεί γίνονται τα σημαντικότερα λάθη. Πρέπει να δίνου

Μπανανόψωμο

Εικόνα
🍚 Συστατικά για 10 μερίδες 4 ώριμες μεγάλες μπανάνες 1  Μπανάνα  για  γαρνίρισμα 80  g  ηλιέλαιο 200  g αλεύρι σίτου γ.ο.χ 150 g μέλι 1  κ.γ.μπέικιν πάουντερ 1  κ.γ.μαγειρική σόδα 1  κ.γ.κανέλα 1 Πρέζα αλάτι 100 g σπόρους chia ή σταγόνες μαύρης σοκολάτας  🍌Βήμα  1 Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 °C. 🍌Βήμα  2 Σε ένα μπολ, λιώστε τις μπανάνες με ένα πιρούνι.  Αναμείξτε τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ενσωματωθούν σωστά. 🍌Βήμα  3 Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε μια φόρμα κέικ και μεταφέρετε σε αυτή το μείγμα. 🍌Βήμα  4 Ξεφλουδίστε τη μπανάνα που κρατήσατε για το γαρνίρισμα και κόψτε τη στη μέση κατά μήκος. Τοποθετήστε την πάνω στο μείγμα.  Ψήστε για περίπου 50-60 λεπτά  σε αντιστάσεις  Σημ: αν ο φούρνος σας είναι δυνατός χαμηλώστε τη θερμοκρασία και ψήστε στους 160° Θρεπτική αξία ανά μερίδα Θερμίδες  263 Λιπαρά  8,4 γρ. Κορεσμένα  1 γρ. Υδατάνθρακες  42,4 γρ. Σάκχαρα  25,4 γρ. Εδώδιμες ίνες  2,1 γρ. Πρωτεΐνες  3,3 γρ. Αλάτι  0,1 

Cookies Μπανάνας με Βρώμη.

Εικόνα
COOKIES ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΜΕ ΒΡΩΜΗ 🍪 👩‍🍳Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα,  υγιεινά μπισκότα μπανάνας με βρώμη!  Ιδανικό γλύκισμα για τα παιδιά σας και  για vegan διατροφή! Πολύ υγιεινό, οικονομικό  και πανεύκολο! 🥣 ΥΛΙΚΑ 🍌2 ώριμες μπανάνες 🍚1 ½ κούπα βρώμη 🥄▪︎1 κ.γ.βανίλια 🥄▪️1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 🍫Νιφάδες σοκολάτας 🧆Αποξηραμένα φρούτα,σταφίδες,       cranberries, δαμάσκηνα, (Ότι αρέσει πιο πολύ σε εσάς  και στα παιδιά σας) 🥜Ξηροί καρποί (κατά δική σας προτίμηση) 👩‍🍳 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 🧁Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° 🧁Λιώνετε καλά τις μπανάνες με ένα       πιρούνι σε ένα μπολ.  🧁Εν συνεχεία ρίχνετε τη βρώμη και            ανακατεύετε το μείγμα, ώσπου να           ομογενοποιηθεί. 🧁 Αφήνετε το μείγμα  να ξεκουραστεί για 5' περίπου και έπειτα ρίχνετε και τα άλλα υλικά της αρεσκείας σας.  Πλάθετε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετείτε πάνω σε λαδόκολλα, όπου τα ψήνετε για περίπου 10-15' μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Τα μπισκοτάκια σας είναι έτοιμα! Καλή επιτυχία @ριστέα 😄❤

Ελιά! Το Ελληνικό Χριστουγεννιάτικο έθιμο!

Εικόνα
Ώ έλατο...Ώ έλατο τραγουδάνε τα παιδιά στα κάλαντα των Χριστουγέννων! είναι όμως το έλατο ελληνικό χριστουγεννιάτικο έθιμο...;   Μέχρι σήμερα επικρατεί η άποψη ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μια ξενόφερτη συνήθεια, των βορείων λαών της Ευρώπης....όμως το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι έθιμο της Αρχαίας Ελλάδας! Η ελιά για τους αρχαίους Έλληνες ήταν σύμβολο των Ολυμπιακών ιδεωδών,  της  Ειρήνης, της Σοφίας και της Νίκης.  Μετά από αιώνες η ελιά έφυγε και προς άλλα κράτη, με τους ταξιδεύοντες Έλληνες, όμως λόγω του ότι το δέντρο δεν ευδοκιμούσε λόγω κλιματικών συνθηκών, και εδάφους, οι βόρειοι λαοί της Ευρώπης, στόλιζαν δέντρα που ευδοκιμούσαν στις περιοχές τους. Η ελιά είναι το πρώτο και ευλογημένο δέντρο που δημιούργησε ο Θεός στην φύση για την ζωή του ανθρώπου.  Λέγεται ότι η πρώτη εμφάνισή της,  έγινε στα Ιεροσόλυμα, εκεί όπου  ο Ιησούς Χριστός είχε πραγματοποιήσει  τον Μυστικό  Δείπνο! Ο κορμός αυτής, υπάρχει ξηρός ακόμα  και σήμερα.  Κρητικός ποιητής γράφει: « Ε

ΘΕΛΚΤΡΟΝ ΤΟ ΑΣΤΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΥ

Εικόνα
Τα αρώματα του σου δίνουν μια ζεστή αίσθηση γλυκοριζας στο στόμα, ενώ η γεύση του, αν και γλυκιά, είναι ελαφρώς πικάντικη! Από παιδί ακόμα, μου άρεσε να τρυπώνω στα ντουλάπια της κουζίνας και να ανακαλύπτω μικρούς θησαυρούς...! Τα βαζάκια της γιαγιάς με όλα εκείνα τα άγνωστα ακόμα για μένα πραγματάκια,  που την έβλεπα να χρησιμοποιεί με τόση αγάπη, οταν μαγείρευε ή έφτιαχνε γλυκά! Ένα όμως βαζάκι ήταν ξεχωριστό στα δικά μου παιδικά μάτια... εκείνο το βαζάκι με τα μικρά, ξύλινα αστεράκια, που μόλις τα μυρίζεις σου θυμίζουν ούζο. Τα κατάλευκα λουλούδια του μοιάζουν με μικρά αστέρια και μοσχοβολάνε τόσο δυνατά που δικαίως θεωρήθηκε ένα από πιο θελκτικά φυτά! Τι είναι το αστεράκι του γλυκάνισου:  Τα ξυλένια αστεράκια που ονομάζουμε « αστεροειδή γλυκάνισο » είναι στην πραγματικότητα ο αστερόμορφος καρπός του φυτού, που αποτελείται από οκτώ μονόσπερμα καρπίδια, παρατεταγμένα, ημικυκλικά, περί τον άξονά τους, με τα αντίστοιχα καστανόχρωμα, στίλβοντα σπέρματα. Το φυτό ανήκει στην μεγάλη οικογέ

Σάλτσα Ζυμαρικών με κρυμμένα λαχανικά!

Εικόνα
Τα μακαρόνια είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων! Η παρακάτω γευστική πρόταση που σας δίνω, συνδυάζει γευστικότατα,  τα λατρεμένα ζυμαρικά με τα λαχανικά!  Αν, λοιπόν, το παιδί σας δυσκολεύεται με το φαγητό του – ειδικά όταν αυτό έχει “πράσινα” μέσα – δοκιμάστε να του σερβίρετε αυτό το πιάτο! 🍝Υλικά που θα χρειαστούμε: •1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο  •1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι  •2 σκελίδες σκόρδο  •2 κόκκινες γλυκές πιπεριές  •4 λευκά φρέσκα μανιτάρια  •2 μεγάλες ώριμες ντομάτες   •1 κουτ. σούπας συμπ. χυμό ντομάτας  •1/2 κουταλάκι γλυκό μπούκοβο •1/2 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα  •ανθό αλατιού (κατά προτίμηση) 🍝Μαγείρεμα: Σωτάρουμε ελαφρώς το σκόρδο με το ελαιόλαδο και αφού περάσουμε τα κρεμμύδια από το multi τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.  Περνάμε από το multi και τα  υπόλοιπα λαχανικά ( Αυτό γίνεται, για να μην δουν τα παιδιά, τα λαχανικά μέσα στο πιάτο τους ) και τα προσθέτουμε κι αυτά στην κατσαρόλα! Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, μαζί με το συμπύκνωμα, το αλάτ

Σοκολατένιο κέϊκ με αλεύρι ολικής αλέσεως!

Εικόνα
Ένα αφράτο, λαχταριστό και υγιεινό κέϊκ σοκολάτας, για να μυρίσει το σπίτι Κυριακή! 🧁Υλικά για το κέϊκ  225  γρ. αλεύρι Ολικής 350  γρ. μέλι 85  γρ. κακάο 1,5  κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1,5  κ.γ. μαγειρική σόδα 2  αυγά 125  ml  σπορέλαιο 2  κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 250  ml  γάλα 250  ml  βραστό νερό Σκεύη που θα χρειαστείτε :  φόρμα κέικ (διαμέτρου 26 εκ.) 👩‍🍳 Παρασκευή γλυκού  Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μέλι, κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το σπορέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά Προσθέτουμε το βραστό νερό αργά-αργά, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να έχουμε ένα υγρό, λείο μείγμα Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη  φόρμα Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 1 ώρα Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Καλή επιτυχία!