ΘΕΛΚΤΡΟΝ ΤΟ ΑΣΤΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΥ

Τα αρώματα του σου δίνουν μια ζεστή αίσθηση γλυκοριζας στο στόμα, ενώ η γεύση του, αν και γλυκιά, είναι ελαφρώς πικάντικη!

Από παιδί ακόμα, μου άρεσε να τρυπώνω στα ντουλάπια της κουζίνας και να ανακαλύπτω μικρούς θησαυρούς...!

Τα βαζάκια της γιαγιάς με όλα εκείνα τα άγνωστα ακόμα για μένα πραγματάκια,  που την έβλεπα να χρησιμοποιεί με τόση αγάπη, οταν μαγείρευε ή έφτιαχνε γλυκά!

Ένα όμως βαζάκι ήταν ξεχωριστό στα δικά μου παιδικά μάτια... εκείνο το βαζάκι με τα μικρά, ξύλινα αστεράκια, που μόλις τα μυρίζεις σου θυμίζουν ούζο.

Τα κατάλευκα λουλούδια του μοιάζουν με μικρά αστέρια και μοσχοβολάνε τόσο δυνατά που δικαίως θεωρήθηκε ένα από πιο θελκτικά φυτά!

Τι είναι το αστεράκι του γλυκάνισου: 

Τα ξυλένια αστεράκια που ονομάζουμε «αστεροειδή γλυκάνισο» είναι στην πραγματικότητα ο αστερόμορφος καρπός του φυτού, που αποτελείται από οκτώ μονόσπερμα καρπίδια, παρατεταγμένα, ημικυκλικά, περί τον άξονά τους, με τα αντίστοιχα καστανόχρωμα, στίλβοντα σπέρματα. Το φυτό ανήκει στην μεγάλη οικογένεια της Μανόλιας  (τάξη των μαγνολειωδών) η οποία περιλαμβάνει πέντε είδη αειθαλών θάμνων από τους οποίους το πιο αξιόλογο είδος είναι το ιλλίκιον το πραγματικόν (Illicium verum)

 Η γευστική του ταυτότητα

Κάπου ανάμεσα στο μάραθο και το γλυκάνισο, το αστεράκι που γλυκάνισου με το που τό μυρίζεις σε παίρνει από τα μούτρα με τις ζεστές του νότες ανιθόλης. Τα αρώματά του σου δίνουν μια ζεστή αίσθηση γλυκόριζας στο στόμα, ενώ η γεύση του, αν και γλυκιά είναι ελαφρά πικάντικη. Στην αρχή σου προκαλεί ένα ελαφρύ μούδιασμα λίγο και μετά σου αφήνει εκείνη την ευχάριστη επίγευση του γλυκάνισου.



Πως χρησιμοποιείται:

Με την απόσταξη του αστεροειδούς γλυκάνισου λαμβάνεται αιθέριο έλαιο, παρόμοιο με το ανισέλαιο (με υψηλά ποσοστά ανιθόλης, εστραγόλης, ανισικού οξέος και σαφρόλης) που και αυτό χρησιμοποιείται στην ποτοποιία για το ούζο, τα γαλλικά pastis  (παστίς) το αψέντι  και διάφορα άλλα γλυκανισάτα ηδύποτα.

Να μην ξεχάσω  όμως και τις μπίρες τύπου deft porter που παίρνουν το άρωμα τους από τον αστεροειδή γλυκάνισο.

Στη μαγειρική:

 η χρήση του είναι πολύ  διαδεδομένη στη μαγειρική, καθώς το άρωμά του συνοδεύει εκπληκτικά  μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, ριζότο και πιλάφι με ξηρούς καρπούς, κρεμώδεις σούπες και φυσικά κάθε είδους συνταγή με θαλασσινά, με κυρίαρχη τη γαριδομακαρονάδα.



Στη ζαχαροπλαστική :

 η χρήση του είναι γνωστή, Και στη ζαχαροπλαστική, όπου χρησιμοποιείται ολόκληρο το αστεράκι αλλά και σε σκόνη,  σε κρέμες, τάρτες και κάθε γλυκό που απαιτεί έντονα και γλυκά αρώματα !

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Cookies Μπανάνας με Βρώμη.

Μπανανόψωμο